• nl
  • uk
  • it

Blog by Simone Bommeljé

Modefabriek zonder al te veel froufrou

Samen met Leontien Konijn van het label www.eloise-est-mignonne.nl bezoek ik de Modefabriek. De bezoekers en standhouders die we spreken zijn vrij eensgezind: ‘Er is weinig mode te bekennen; ‘Echt op z’n King Louies Hollandsch’; ‘Vooral commercie en weinig vernieuwend’. Het algemene beeld voor komend jaar borduurt voor op vorig jaar met de herkenbare kleuren en oversized modellen. Wederom zijn er veel op vintage geïnspireerde collecties. 
De verhalen achter mode
Het voert te ver om hier de vraag te beantwoorden wat mode is en of dit inderdaad op de Modefabriek ontbreekt.  Zelf haal ik mijn inspiratie vooral uit de verhalen die achter de kledingstukken schuil gaan. Ook op de Modefabriek bevonden zich deze pareltjes. Het enthousiasme en de originele bewerking van materialen door jonge designers als Annie Ching uit Hong Kong http://www.thefuransu.com/ die nu na haar studie aan het Fashion Institute in Arnhem woont en Esther Vijftigschild http://esthervijftigschild.com werkt aanstekelijk op mij. 

Like them
De invloed van Facebook is ook zichtbaar . Het modeduo van Likethis, vraagt ons wel drie keer om hun niet vergeten te liken. Met details als zakken waar je je hand als in een handschoen kunt laten rusten en een hart op de voering van een jasje op de plek waar je hart zit, ben ik op slag verliefd. www.justlikethis.nl. Even verderop vinden we gekleurde sportsokken van Like us: www.genlikeus.com. 

Sustainable luxury
Duurzaamheid daar wordt ook aan gedacht. De banken waar de tassen van Xofa www.xofa.nl van gemaakt zijn, zijn traceable. En Ingrid Meijer presenteert met haar label real luxury die sustainable is. Naar eigen zegge: ‘Glamour met een edge, want zo ben ik zelf ook. Niet teveel froufrou. Ik werk alleen met materialen die zo min mogelijk water bevatten, bij voorkeur zijde of hennep.’
De Vikingen overheersen
De Scandinavische merken als Numph, Soaked in Luxury, Gestuz, S’nob overheersen. En hoe leuk ook, we kennen ze nu wel. De schoenen en stukken van het IJslandse modeduo Hugrun Arnadottir en Magni Thorsteinsson vormen hierop voor mij een uitzondering. Zij halen hun inspiratie uit de vreugde van creativiteit en dat zie je: http://kronbykronkron.com/.  Tussen deze Noorse overheersing, spotten we het Portugese merk Meam by Ricardo Preto. Dit geeft me een Mediterraans warm gevoel. 
De Modefabriek is niets meer of minder dan wat het zegt te zijn. Het is een fabriek en dus commercieel. Maar, in elke fabriek werken mensen. En deze mensen hebben een  eigen verhaal. Dit maakt ook de Modefabriek interessant.

Laatste 5 nieuwsartikelen

  4 juli 2012
  1 februari 2012
 19 januari 2012
  2 december 2011