• nl
  • uk
  • it

HOF Amsterdam


Women rule Amfi Transit catwalk

Een zinderende zomeravond met uiteenlopende fashion. Wat wil je nog meer? De Amfi studentes showden ons hun werk. Wie was favoriet? 

Vintage; vreemde vormen; tennis; bohémien; werelds; amazones, passeerden allemaal de revue in het stampvolle World Fashion Centre.
Voor Mirror Me Magazine scoorde Chi Gar Fung’s origamivormen hoge ogen op de catwalk. Haar achterliggende presentatie in de expositieruimte stelde ons wel teleur.

Haar prachtige concept (gevangen) vrouwen in WOII had met name door de fotografie meer kracht kunnen worden bijgezet

Atelier LeonLeon, van Baerlestraat 154

Konden we in Nederland maar elke dag een prachtige jurk aan! Zo eentje die afgelopen zondag gepresenteerd werd door de twee model-zussen tijdens het event van Atelier LeonLeon. Leon Klaassen Bos toonde zijn rijke ervaring in glamorous dressing in de geshowde stukken met een verfijnde coupe en vooral een vrouwelijk silhouette.

Toch, zijn we (en dan spreek ik in ieder geval voor mijzelf) in Nederland te praktisch voor glamour. Het weer werkt niet echt mee. En daarbij kleedt de gemiddelde Nederlander zich alsof hij elke dag naar de sportschool moet. Toegegeven, begin januari is dat handig, gezien sporten goed voornemen numero uno is.

Modefabriek zonder al te veel froufrou

Samen met Leontien Konijn van het label www.eloise-est-mignonne.nl bezoek ik de Modefabriek. De bezoekers en standhouders die we spreken zijn vrij eensgezind: ‘Er is weinig mode te bekennen; ‘Echt op z’n King Louies Hollandsch’; ‘Vooral commercie en weinig vernieuwend’. Het algemene beeld voor komend jaar borduurt voor op vorig jaar met de herkenbare kleuren en oversized modellen. Wederom zijn er veel op vintage geïnspireerde collecties. 
De verhalen achter mode
Het voert te ver om hier de vraag te beantwoorden wat mode is en of dit inderdaad op de Modefabriek ontbreekt.  Zelf haal ik mijn inspiratie vooral uit de verhalen die achter de kledingstukken schuil gaan. Ook op de Modefabriek bevonden zich deze pareltjes. Het enthousiasme en de originele bewerking van materialen door jonge designers als Annie Ching uit Hong Kong http://www.thefuransu.com/ die nu na haar studie aan het Fashion Institute in Arnhem woont en Esther Vijftigschild http://esthervijftigschild.com werkt aanstekelijk op mij. 

‘Miljonairs, mode en muizen’

Project Catwalk winnaar Janice nodigt Leontien (van het label Eloise-Est-Mignonne) en mij uit om zijn modeshow bij te wonen tijdens de Miljonair Fair. In Tenue de Ville tuigen wij ons op, samen met fotografe Sylling Lo. Haar ontmoette ik tijdens de United Nude Sample Sale. Alwaar we anderhalf uur in de rij stonden om de schoenen te scoren die we vanavond met veel pijn en moeite dragen.
We banen ons in de Rai een weg tussen luxe jachten, Harley Davidson motoren (met een stoere motormuis!), Gooische meisjes, galleries met prachtige fotografie van onder meer Erwin Olaf, sieraden, het mannenblad JFK, baljurken en verzorgingsproducten.

Vriendschappen sneuvelen tijdens UN Sample Sale

Het recept voor een hysterische sample sale? Neem een architect die schoenen gaat ontwerpen om zijn vriendin weer voor zich te winnen, bijzondere modellen, kleuren en verkoop ze twee keer per jaar voor betaalbare prijzen. Net voordat ik deze eerste dag van de UN Sample Sale mijn fiets parkeer, valt mijn oog op een Efteling-achtige tafereel. Waar eerst de winkel was op de Spuistraat, staat nu een rij fashionista’s en een enkele moedige man. Wachttijd vanaf hier anderhalf uur. Het personeel vraagt ons: ‘Koekje erbij?’.
In de rij vang ik flarden op van vrouwen die tegen elkaar opbieden wie de meeste UN schoenen heeft: ‘Ik heb er 7; 8, etc!’. Het lijkt wel een AA meeting. Want, eenmaal in de rij is er geen weg meer terug. Afspraken met vriendinnen vervallen, het werk wordt afgebeld en deadlines verschoven. We zijn immers op veldonderzoek, zegt de vastgoedhandelaar naast mij.
‘Kunnen we de schoenen niet declareren?’